Sider

lørdag den 8. januar 2022

Karamel-/nøddebund m. chokolade- & ananasmousse


Bund
:
200 g. nødder (jeg foretrækker lige dele pistacie/hasselnød/mandel)
1 spsk. hvedemel
4 æggehvider
150 g. rørsukker

Rist nødderne på en tør pande. Blend dem og rør melet i.
Pisk æggehviderne helt stive sammen med sukkeret. Vend nøddeblandingen i æggehviderne. Fordel halvdelen af dejen i en smurt springform (jeg brugte 24 cm) og kom den anden halvdel i en sprøjtepose uden tyl. Bag den i 16-17 minutter v. 180 grader (varmluft).

Karamel:
1 ds. kondenseret mælk
80 g. brun farin
80 g. smør
½ tsk flagesalt

Kom alle ingredienserne i en gryde og varm det op indtil det er tykt og gyldent. Rør hele tiden.

Tag bunden ud af ovnen, og start med at sprøjte en yderkant ovenpå den, så karamellen ikke kan løbe ud og røre ven kanten af springformen - så vil den nemlig brænde på. Hæld karamellen ud på den bagte bund og sprøjt resten af dejen ud ovenpå den - prøv at forsegle den helt, så karamellen er helt indkapslet. Bag den i yderligere 20 minutter. Lad den køle helt af i formen.

Chokolademousse:
160 g. chokolade (48-50%)
2 æggeblommer
2½ dl. piskefløde

Hak chokoladen og smelt den forsigtigt. Lad den køle lidt og rør æggeblommerne i. Varm ½ dl. piskefløde op til lige under kogepunktet og rør den i chokolademassen. Pisk resten af fløden til blød flødeskum og vend det sammen til en homogen masse.

Ananasmousse:
1 stor dåse ananas  
2½ dl piskefløde 
1 dl. koncentreret ananassaft (jeg brugte Fun)
7 blade husblas 
Skallen fra 1 lime 

Husblas udblødes i koldt vand. Blend ananasen sammen med saften, men tag lidt fra til at smelte husblas. Pisk fløden til blød flødeskum. Smelt husblas i en gryde med det ananassaft du tog fra. Når det er smeltet røres ananasmassen ned i lidt ad gangen. Til sidst vendes flødeskummet i lidt efter lidt og limeskallen røres i. Fordel moussen ovenpå chokolademoussen og lad den sætte sig på køl natten over.