Sider

lørdag den 16. november 2019

Fødselsdagskage m. chokolade- og brombærmousse


Bund:
200 g. nødder (jeg foretrækker lige dele pistacie/hasselnød/mandel)
1 spsk. hvedemel
4 æggehvider
150 g. rørsukker

Rist nødderne på en tør pande. Blend dem og rør melet i.
Pisk æggehviderne helt stive sammen med sukkeret. Vend nøddeblandingen i æggehviderne. Fordel halvdelen af dejen i en smurt springform (jeg brugte 24 cm) og kom den anden halvdel i en sprøjtepose uden tyl. Bag den i 16-17 minutter v. 180 grader (varmluft).

Karamel:
1 ds. kondenseret mælk
80 g. brun farin
80 g. smør
½ tsk flagesalt

Kom alle ingredienserne i en gryde og varm det op indtil det er tykt og gyldent. Rør hele tiden.

Tag bunden ud af ovnen, og start med at sprøjte en yderkant ovenpå den, så karamellen ikke kan løbe ud og røre ven kanten af springformen - så vil den nemlig brænde på. Hæld karamellen ud på den bagte bund og sprøjt resten af dejen ud ovenpå den - prøv at forsegle den helt, så karamellen er helt indkapslet. Bag den i yderligere 20 minutter. Lad den køle helt af i formen.

Chokolademousse:
200 g. chokolade (48-50%)
2 æggeblommer
3 dl. piskefløde

Hak chokoladen og smelt den forsigtigt. Lad den køle lidt og rør æggeblommerne i. Varm 1 dl. piskefløde op til lige under kogepunktet og rør den i chokolademassen. Pisk resten af fløden til blød flødeskum og vend det sammen til en homogen masse.

Samling af kagen 1:
Skær den yderste cm af kagen hele vejen rundt og kom den i en kagering/springform beklædt med kageplast. Fordel chokolademoussen henover, og lad den sætte sig et par timer i køleskabet. 

Når chokolademoussen har sat sig befrier du kagen fra form og kageplast, og stiller den på et fad med en rengjort kagering beklædt med kageplast omkring. Du kan også bruge en springform i nummeret større - der skal være ca. 1 cm. fri hele vejen rundt om kagen.

Brombærmousse:
500 g. brombær
4 spsk. rørsukker
1 spsk. vaniljesukker
4 blade husblas
saft og skal fra 1 øko citron
6 dl. piskefløde

Lad brombær, rørsukker, vaniljesukker og citron simre i ca. 10 minutter. Sigt massen, så du kun har saften tilbage. Lad den køle godt af (den kan med fordel laves fx. dagen inden).
Udblød husblas i koldt vand, og smelt det i en gryde med lidt af brombærsaften. Rør mere og mere af saften i, indtil det hele er blandet. Pisk fløden til blød skum, og vend brombærsaften i lidt ad gangen, så det ikke skiller og luftigheden fra skummet bevares. 

Samling af kagen 2:
Hæld brombærmoussen over kagen - sørg for at få det godt ned i hulrummet omkring kagen - bank formen hårdt ned i bordet et par gange. Lad moussen sætte sig et par timer, eller natten over.