Sider

tirsdag den 26. marts 2019

Karamelkage

Denne "blondie" lavede jeg til min mand, som ikke kan fordrage chokolade. Personligt synes jeg den ville være bedre, hvis man byttede den hvide chokolade ud med mørk, men den er bestemt også lækker sådan her! Den er ekstremt lækker i konsistensen, klæbrig og fudgy i midten, men med knas fra mandlerne.


220 g. smeltet smør
250 g. brun farin
75 g. sukker
3 æg (2, hvis de er meget store)
2 tsk. vaniljeessens
2 tsk. majsstivelse
280 g. hvedemel
½ tsk. bagepulver
1 tsk. salt
100 g. grofthakkede mandler
100 g. hakket, hvid chokolade

Karamel:
1 ds. kondenseret mælk
80 g. smør
80 g. brun farin

Kom ingredienserne til karamellen i en gryde og lad det simre et kvarteres tid, til det er gyldenbrunt og tykkere i det. Imens laver du kagedejen, men husk at røre i den af og til.

Pisk smør, sukker, farin og vaniljeessens sammen. Tilsæt æggene et af gangen, rør godt imellem. Sigt mel, majsstivelse, bagepulver og salt i dejen, og rør det sammen til en ensartet masse. Tilsæt til sidst de hakkede mandler og chokoladen. 

Beklæd en 23x33 cm form med bagepapir og fordel halvdelen (max 2/3) af dejen i bunden. Hæld karamellen ud over, og fordel til sidst små klatter af kagedejen på toppen, så det er jævnt fordelt og stort set dækker karamellen. 

Bag kagen i en 175 grader forvarmet oven (varmluft), i 25-30 minutter.  




søndag den 24. marts 2019

Cheesecake alá fransk citrontærte.



Bund:
200 g. knust digestive
75 g. hakkede mandler
100 g. smeltet smør
75 g. grofthakket hvid chokolade

Rist mandlerne på en tør pande og hak dem i minihakkeren sammen med Digestive. Det behøver ikke være helt pulveriseret, lidt struktur er fint. Bland det med smeltet smør og rør til sidst den hvide chokolade i (når smørret er kølet lidt af). Pres det ud i en smurt springform (Ø20), så du har en helt fast bund (både kant og bund).

Cheesecake
400 g. flødeost

1 ds. sødet kondenseret mælk
Skal og saft fra 3 citroner
2 tsk. vaniljeessens
1 spsk. majsstivelse
2 store æg
2 æggeblommer (gem hviden til marengsen)

Pisk flødeost, vaniljeessens og kondenseret mælk godt sammen. Pisk æggene i ét af gangen (de løse blomme til sidst). Pisk majsstivelsen i. Pisk til sidst citronskallen og -saften i.

Hæld massen over kiksebunden og bag den (med et vådt håndklæde viklet om kanten af formen) v. 150 grader (ikke varmluft) i 1 time. Den må gerne være lidt "jiggly" i midten, når du tager den ud.
Lad den køle af på køkkenbordet. 

Lemoncurd:
1 dl citronsaft (ca. 3-4 citroner)
150 g sukker
2 æg
2 æggeblommer (gem hviderne til marengsen)
2 spsk revet citronskal
60 g smør

Bland citron, sukker og æg i en lille gryde. Varm det op ved middelvarme under omrøring (Det må ikke koge!) Når massen begynder at tykne, tilsættes smør og citronskal. Forsæt med at piske indtil det begynder at tykne ordentligt - konsistensen skal være som en tyk vaniljecreme. Hæld til sidst curd'en gennem en sigte. Lad den køle næsten helt af, inden du fordeler den over kagen. Lad kagen stå i køleskabet indtil du kommer marengs på - men vent med det til umiddelbart inden servering.

Marengs:
4 æggehvider
200 g. sukker

Umiddelbart inden servering:
Pisk ingredienserne godt sammen (start med halvdelen af sukkeret, og kom resten i lidt af gangen), til du har en helt fast marengs - det tager ca. 10 minutter på røremaskine. Kom det i en sprøjtepose, og pynt kagen som du lyster. Brænd toppen med en gasbrænder - forsigtigt, ellers bliver den sort!

søndag den 17. marts 2019

Fluffy bamseboller - med fuldkorn!


50 g. smør
1,5 dl. creme fraiche
1,5 dl. vand
50 g. gær
250 g. hvid fuldkornshvedemel
250 g. hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 æg
2 spsk. sukker
1 tsk. salt

Smelt smørret og rør creme fraiche og vand i, så det ender med at være håndvarmt.
Smuldr gæret i og tilsæt sukker, salt og bagepulver. Rør æg og mel i og ælt dejen godt igennem. Lad dejen hæve et lunt sted i 20 minutter. Form dejen til 16 boller og lad dem hæve yderligere 20 minutter. Pensl dem med mælk og bag dem v. 225 grader (Ikke varmluft) i 8-9 minutter.