Sider

søndag den 8. januar 2017

Nytårslagkage m. chokolade- og jordbær/astimousse.

Nå, bedre sent end aldrig. Her kommer opskriften på nytårskagen. Den var virkelig god! Hvis du ikke har forskellige størrelser kageringe, så drop det med at lave de skjulte lag, og smør den op med noget på siderne i stedet.Bund:
200 g. nødder (jeg foretrækker lige dele pistachie/hasselnød/mandel)
1 spsk. hvedemel
4 æggehvider
150 g. rørsukker

Rist nødderne på en tør pande. Blend dem og rør melet i.
Pisk æggehviderne helt stive sammen med sukkeret. Vend nøddeblandingen i æggehviderne. Fordel halvdelen af dejen i en smurt springform (jeg brugte 24 cm) og kom den anden halvdel i en sprøjtepose uden tyl. Bag den i 16-17 minutter v. 180 grader (varmluft).

Karamel:
1 ds. kondenseret mælk
80 g. brun farin
80 g. smør
½ tsk flagesalt

Kom alle ingredienserne i en gryde og varm det op indtil det er tykt og gyldent. Rør hele tiden.

Tag bunden ud af ovnen, og start med at sprøjte en yderkant ovenpå den, så karamellen ikke kan løbe ud og røre ven kanten af springformen - så vil den nemlig brænde på. Hæld karamellen ud på den bagte bund og sprøjt resten af dejen ud ovenpå den - prøv at forsegle den helt, så karamellen er helt indkapslet. Bag den i yderligere 20 minutter. Lad den køle helt af i formen.

Skær den yderste cm af kagen hele vejen rundt og kom den i en kagering/springform beklædt med kageplast.

Jordbærgele:
225 g. frosne jordbær
1 spsk. sukker
1 dl. vand
2 blade husblas

Kog jordbær, sukker og vand godt igennem, så det bliver en tyk masse. Blend det med en stavblender, for at få de sidste klumper. Udblød husblas'en og smelt det i jordbærgrøden. Hæld det ud over kagen og stil den på køl.

Chokolademousse:
1½ blade husblas
250 g. mælkechokolade
1 spsk. sukker
4 dl. fløde 

Udblød husblas'en og hak chokoladen. Kom chokoladen op i en skål Fløden varmes op til 80 grader sammen med sukkeret. Når det når temperaturen kommer du husblas ned i gryden, rører så det er opløst og hælder det ned til chokoladen. Rør i små cirkler,indtil chokoladen er helt smeltet og massen er homogen. Kom WitaWrap på, så det rører overfladen og køl det helt ned (under 5 grader).
Når massen er helt kold kan du piske den (kort!) op, og komme den ud på kagen. 

Når chokolademoussen har sat sig befrier du kagen fra form og kageplast, og stiller den på et fad med en rengjort kagering beklædt med kageplast omkring. Du kan også bruge en springform i nummeret større - der skal være ca. 1 cm. fri hele vejen rundt om kagen.

Jordbær-/Astimousse:
1½ sammenpisket æg
150g sukker
450g frosne jordbær
75g hakket, hvid chokolade
1½ dl Asti
Skallen + saften fra 1 citron
9 blade husblas
4½ dl fløde

Husblas'en udblødes i koldt vand. Imens koger du jordbær og citron sammen, og blender det med en stavblender når det er kogt godt ind. Kom den hakkede chokolade og husblas op i, og rør til det er helt smeltet. Tilsæt dernæst Asti'en. Pisk sukker og æg til det er lyst og luftigt.
Vend æggesnapsen sammen med jordbærmassen. Pisk fløden til skum og vend det sammen med resten. Hæld moussen ud over kagen og lad den sætte sig natten over.

Jeg pyntede kagen med 2 dl. piskefløde m. lidt rød pastafarve i (tilsat inden piskning) og guldstøv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar