Sider

lørdag den 17. august 2013

Øl-is m. karameliserede mandler og marengs-tærte m. jordbær/rabarberkompot på kiksebund.


Manden havde fået lov til at finde på desserten til vores gæster i går: øl-is.

Jeg lavede den i god tid, og lavede en lille ekstra, så vi lige kunne smage den. Den smagte godt, men var meget sød, så jeg vurderede at den skulle have lidt syrligt modspil, så jeg lavede en marengs-tærte til.


Is:
2 dl Honning eller sirup
50 g Mandelsplitter
4 stk Pasteuriserede æggeblommer (2 bægre)
2 spsk Brun farin
1/4 tsk salt
1/4 l Piskefløde
1 dl Porter (eller anden mørk øl)

Smelt siruppen på en over-middel varm pande. Kom mandelsplitterne i, og lad dem riste under omrøring indtil de er gyldne. Lad dem køle helt af på et stykke bagepapir (også udenoms-siruppen). Kom det gerne i fryseren. Når det er helt koldt hakkes det groft.

Pisk æggeblommer og farin til skum, pisk fløden og vend den i æggesnapsen sammen med saltet. Vend til sidst øllen og den hakkede karamel/mandelmasse i.

Indfrys den i en stor skål, så du kan røre i den undervejs de første 2 timer. Hæld den herefter i portionsskåle el. lign - ikke noget der er for dybt, for mandlerne falder til bunds under indfrysningen.

Når isen skal serveres, skal du først tage den ud helt tilsidst, for den er blød og lækker i konsistensen pga. øllet.

Tærte:
3/4 rulle Digestive-kiks
1/3 pakke kærgården
100 g. sukker
2 æggehvider
6-7 rabarber
500 g. (frosne) jordbær.
100 g. rørsukker
1 tsk. kartoffelmel rørt ud i lidt vand

Knus kiksene og rør dem sammen med det bløde smør. Mas dem ud i en fast bund i en springform og kom den i fryseren, så den stivner ordentligt.

Kog imens kompotten af rabarber, jordbær og rørsukker (ca. 20-25 min.) og jævn den til sidst med kartoffelmels-vandet. Lad den køle helt af.

Pisk æggehviderne stive imens sukkeret tilsættes lidt efter lidt. Kom kompotten ovenpå kiksebunden og smør marengsen ud ovenpå. Bages i ovnen v. 160 grader varmluft i ca. 15 minutter, til marengsen er gylden og sprød.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar