Sider
▼
mandag den 18. februar 2019
Store, bløde squashbrud (til madpakken)
50 g. gær
4 dl. vand, håndvarmt
3 store spsk. creme fraiche
1½ tsk. salt
2 spsk. olie
2 tsk honning (eller sukker)
300 g. durummel
200 g. fuldkornshvedemel
450 g. hvedemel
2 æg
2 squash (350 g. drænet vægt)
Opløs gæren i det lune vand og rør olie, honning, salt og creme fraiche ud i. Tilsæt durum- og fuldkornsmelet og ælt det godt sammen. Ælt herefter hvedemelet i (måske skal du bruge lidt mere/mindre). Ælt dejen godt igennem og dæk skålen med tætsluttende husholdningsfilm og lad den hæve et lunt sted i 1 time.
Riv sqush'en og mas væden ud af den med hænderne. Lav en fordybning i dejen og kom æg og squash heri. Ælt og vrid den godt sammen med hænderne, til det er en relativt homogen masse.
Fordel dejen på 3 bageplader (jeg lavede 14 STORE sandwichbrød) og tryk dejen lidt flad. Lad dem efterhæve lunt i 30 minutter. Bages v. 200 grader (varmluft) i 20-23 minutter.
Egner sig fint til at blive frosset - så er der til madpakken mange gange fremover.
lørdag den 9. februar 2019
Fødselsdagslagkage m. jordbærmousse & vaniljecreme.
Lagkagebunde:
3 tsk. vaniljesukker
3 æg
155 g. rørsukker
70 g. hvedemel
1 tsk. bagepulver
70 g. kartoffelmel
Pisk æg, vaniljesukker og rørsukker sammen til en meget luftig æggesnaps. Sigt de tørre ingredienser i, og vend det forsigtigt sammen. Fordel dejen i en smurt springform(Ø26) m. bagepapir på bunden. Beges v. 185 grader varmluft i ca. 45 minutter. Lad bunden køle helt af, inden du løsner den fra formen. Flæk kagen på midten, så du får 2 bunde.
Jordbærmousse:
2 blade husblas
1 vaniljestang
2 spsk. rørsukker
300 g. frosne jordbær
1 øko lime, saft og skal
3 dl. piskefløde
Skrab kornene ud af vaniljestangen og kog det op sammen med jordbær, sukker og lime. Lad det koge 5-7 minutter, imens du maser bærrene godt med skeen. Passér det igennem en sigte. Gem saften og kasser kompotten. Udblød husblassen i koldt vand og smelt det sammen med lidt af saften i en gryde. Rør det sammen med den resterende saft. Pisk fløden til let skum og vend jordbærsaften i.
Læg den ene kagebund i bunden af den rengjorte springform, foret m. kageplast. Fordel jordbærmoussen over og læg den anden bund ovenpå. Sæt kagen på køl.
Vaniljecreme:
½ brev Dr. Oetker kagecreme
2½ dl. sødmælk
2½ dl. piskefløde
Lidt kværnet vanilje
Pisk kagecreme-pulveret sammen med sødmælken og sæt den på køl et kvarter. Pisk fløden, tilsat lidt kværnet vanilje, til skum. Pisk kagecremen godt igennem og vend så flødeskummet i, så det bliver en homogen masse. Fordel det ovenpå kagebunden, glat overfladen og sæt den på køl igen.
Jordbærgrød:
2 blade husblas
3 tsk. vaniljesukker
40 g. rørsukker
300 g. frosne jordbær
1 øko lime, saft og skal
1/2 dl drikkeklar hyldeblomstsaft
3 tsk. maizena
2 spsk. vand
Udblød husblassen i koldt vand. Kog jordbær, sukker, vaniljesukker, lime og hyldeblomstsaft op og lad det simre i 15-20 minutter. Blend det til en lind masse. Pisk Maizena og vand sammen, og tilsæt det til jordbærgrøden i en tynd stråle, imens du pisker. Lad det koge 2-3 minutter. Hæld jordbærgrøden over i en skål og smelt husblassen i. Lad den køle ned til ca. 35 grader inden du hælder den over kagen. Lad den sætte sig natten over.
Pynt:
1/2 dl piskefløde til opsmøring
200 g ren rå marcipan
100 g. flormelis
50 g. glukosesirup
1 dl piskefløde (til toppe langs kanten)
Smør siderne af kagen op med flødeskum. Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup sammen. Rul det ud (evt. m. lidt ekstra flormelis på bordpladen, i et bånd der passer om din kage. Sørg for at båndet er ca. 1 cm. højere end din kage.
Pisk fløden til skum, kom den i en sprøjtepose m. en rund tylle og sprøjt toppe hele vejen rundt i kanten.