Mørdej:
300 g hvedemel
100 g flormelis
150 g koldt smør
1 æg
Sigt mel og flormelis sammen, og tag en god portion af det og kom i minihakkeren sammen med smørret (evt. af 2 omgange). Saml dejen med ægget. Dejen skal bare netop være glat og hænge sammen. Form dejen let i den form du skal bruge (jeg brugte en aflang form, så jeg maste min dej til en firkantet klump på - hvis du bruger en rund form, så lav den rund), pak den ind i VitaWrap og på køl i ca. 30 min. Herefter rulles dejen ud – ca. 2 mm i tykkelsen og beklæd formen med den.
Pistaciefyld:
50 g. hakkede pistacienødder
Revet citronskal fra ½ citron
250 g. revet marcipan
75 g blødt smør
80 g sukker
2 æg
1 knsp. salt
Ælt alle ingredienserne sammen. Kom massen op i den ubagte tærte, og bag tærten ved 190 grader (varmluft) i 15-20 min. Lad tærten køle helt af på en bagerist (i formen).
Fyld:
½ brev vaniljekagecreme
2½ dl. sødmælk
2½ dl piskefløde
Friskkværnet vanilje
Grofthakkede pistachienødder (resten af posen)
½ bakke blåbær (hindbær eller brombær ville også fungere!)
Pisk kagecreme og mælk sammen og sæt det på køl i 20 minutters tid. Når kagecremen har sat sig piskes fløden til skum sammen med masser af vanilje (jeg bruger sådan en kværn med hele vaniljestænger i). Pisk dernæst kagecremen kort, så den bliver homogen. Vand flødeskum og kagecreme sammen og kom det i en sprøjtepose med en stor rund tyl. Læg det på køl indtil tærten skal serveres.
Umiddelbart inden servering sprøjter du vaniljecremen ud på kagen. Jeg lavede nogle store toppe langs hver kant (så midten af kagen er tom), dryssede pistachienødderne på og sprøjtede så endnu større toppe ud ned langs midten af kagen. Kom dine bær ud på den 'bare creme'. og server straks.
Sider
▼
søndag den 15. januar 2017
søndag den 8. januar 2017
Nytårslagkage m. chokolade- og jordbær/astimousse.
Nå, bedre sent end aldrig. Her kommer opskriften på nytårskagen. Den var virkelig god! Hvis du ikke har forskellige størrelser kageringe, så drop det med at lave de skjulte lag, og smør den op med noget på siderne i stedet.
Bund:
150g sukker
450g frosne jordbær
75g hakket, hvid chokolade
1½ dl Asti
Skallen + saften fra 1 citron
9 blade husblas
4½ dl fløde
Husblas'en udblødes i koldt vand. Imens koger du jordbær og citron sammen, og blender det med en stavblender når det er kogt godt ind. Kom den hakkede chokolade og husblas op i, og rør til det er helt smeltet. Tilsæt dernæst Asti'en. Pisk sukker og æg til det er lyst og luftigt.
Vend æggesnapsen sammen med jordbærmassen. Pisk fløden til skum og vend det sammen med resten. Hæld moussen ud over kagen og lad den sætte sig natten over.
Jeg pyntede kagen med 2 dl. piskefløde m. lidt rød pastafarve i (tilsat inden piskning) og guldstøv.
Bund:
200 g. nødder (jeg foretrækker lige dele pistachie/hasselnød/mandel)
1 spsk. hvedemel
4 æggehvider
150 g. rørsukker
Rist nødderne på en tør pande. Blend dem og rør melet i.
Pisk æggehviderne helt stive sammen med sukkeret. Vend nøddeblandingen i æggehviderne. Fordel halvdelen af dejen i en smurt springform (jeg brugte 24 cm) og kom den anden halvdel i en sprøjtepose uden tyl. Bag den i 16-17 minutter v. 180 grader (varmluft).
1 spsk. hvedemel
4 æggehvider
150 g. rørsukker
Rist nødderne på en tør pande. Blend dem og rør melet i.
Pisk æggehviderne helt stive sammen med sukkeret. Vend nøddeblandingen i æggehviderne. Fordel halvdelen af dejen i en smurt springform (jeg brugte 24 cm) og kom den anden halvdel i en sprøjtepose uden tyl. Bag den i 16-17 minutter v. 180 grader (varmluft).
Karamel:
1 ds. kondenseret mælk
80 g. brun farin
80 g. smør
½ tsk flagesalt
Kom alle ingredienserne i en gryde og varm det op indtil det er tykt og gyldent. Rør hele tiden.
Tag bunden ud af ovnen, og start med at sprøjte en yderkant ovenpå den, så karamellen ikke kan løbe ud og røre ven kanten af springformen - så vil den nemlig brænde på. Hæld karamellen ud på den bagte bund og sprøjt resten af dejen ud ovenpå den - prøv at forsegle den helt, så karamellen er helt indkapslet. Bag den i yderligere 20 minutter. Lad den køle helt af i formen.
1 ds. kondenseret mælk
80 g. brun farin
80 g. smør
½ tsk flagesalt
Kom alle ingredienserne i en gryde og varm det op indtil det er tykt og gyldent. Rør hele tiden.
Tag bunden ud af ovnen, og start med at sprøjte en yderkant ovenpå den, så karamellen ikke kan løbe ud og røre ven kanten af springformen - så vil den nemlig brænde på. Hæld karamellen ud på den bagte bund og sprøjt resten af dejen ud ovenpå den - prøv at forsegle den helt, så karamellen er helt indkapslet. Bag den i yderligere 20 minutter. Lad den køle helt af i formen.
Skær den yderste cm af kagen hele vejen rundt og kom den i en kagering/springform beklædt med kageplast.
Jordbærgele:
225 g. frosne jordbær
1 spsk. sukker
1 dl. vand
2 blade husblas
Kog jordbær, sukker og vand godt igennem, så det bliver en tyk masse. Blend det med en stavblender, for at få de sidste klumper. Udblød husblas'en og smelt det i jordbærgrøden. Hæld det ud over kagen og stil den på køl.
Chokolademousse:
1½ blade husblas
250 g. mælkechokolade
1 spsk. sukker
4 dl. fløde
Udblød husblas'en og hak chokoladen. Kom chokoladen op i en skål Fløden varmes op til 80 grader sammen med sukkeret. Når det når temperaturen kommer du husblas ned i gryden, rører så det er opløst og hælder det ned til chokoladen. Rør i små cirkler,indtil chokoladen er helt smeltet og massen er homogen. Kom WitaWrap på, så det rører overfladen og køl det helt ned (under 5 grader).
Når massen er helt kold kan du piske den (kort!) op, og komme den ud på kagen.
Når massen er helt kold kan du piske den (kort!) op, og komme den ud på kagen.
Når chokolademoussen har sat sig befrier du kagen fra form og kageplast, og stiller den på et fad med en rengjort kagering beklædt med kageplast omkring. Du kan også bruge en springform i nummeret større - der skal være ca. 1 cm. fri hele vejen rundt om kagen.
Jordbær-/Astimousse:
1½ sammenpisket æg150g sukker
450g frosne jordbær
75g hakket, hvid chokolade
1½ dl Asti
Skallen + saften fra 1 citron
9 blade husblas
4½ dl fløde
Husblas'en udblødes i koldt vand. Imens koger du jordbær og citron sammen, og blender det med en stavblender når det er kogt godt ind. Kom den hakkede chokolade og husblas op i, og rør til det er helt smeltet. Tilsæt dernæst Asti'en. Pisk sukker og æg til det er lyst og luftigt.
Vend æggesnapsen sammen med jordbærmassen. Pisk fløden til skum og vend det sammen med resten. Hæld moussen ud over kagen og lad den sætte sig natten over.
Jeg pyntede kagen med 2 dl. piskefløde m. lidt rød pastafarve i (tilsat inden piskning) og guldstøv.